keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Eino Leino ja Vesku

Olen aina tykännyt Eino Leinon runoista ja lukenut hänen elämästään, niin hänen oman elämänkertansa kuin L. Onervan elämästä kertovan. Niitähän on useampia kirjoja.

En kuulu Vesa-Matti Loirin ihailijoihin, mutta hän teki mielestäni suuren palveluksen runoudelle ja erityisesti Leinon runoille, kun hän aikoinaan levytti niitä. Silloisesta työpaikasta muistan monta työkaveria, jotka vasta Loirin levyn jälkeen tutustuivat Leinon tuotantoon. Heillä oli aikaisemmin ollut suppea mielikuva runoilijasta, joka enimmäkseen ryyppäsi ja jonka viina vei nuorena.

Toisaalla kerroin jo lapsuusmuistostani, johon kuuluu Eino Leinon Hymyilevä Apollo. Äitini oli pienviljelijän emäntä, joka ei juurikaan lukenut. Uudenvuodenyönä hän kuitenkin sinnitteli hereillä niin kauan, että kuuli vuoden vaihduttua Tuure Juntun lausuvan Hymyilevää Apolloa. Erityisesti äitiäni kosketti säkeistö, joka alkaa sanoin "Ei paha ole kenkään ihminen, vaan toinen on heikompi toista..." Tätä hän myös erilaisissa tilanteissa siteerasi. Runon lausujat ovat vuosien varrella vaihtuneet, mutta Hymyilevää Apolloa voi edelleen kuunnella uudenvuodenyönä.


"Ei paha ole kenkään ihminen,
vaan toinen on heikompi toista.
Paljon hyvää on rinnassa jokaisen,
vaikk’ ei aina esille loista.
Kas, hymy jo puoli on hyvettä
ja itkeä ei voi ilkeä;
miss’ ihmiset tuntevat tuntehin,
siellä lähell’ on Jumalakin."
5 kommenttia:

 1. Totta puhut eikun kirjoitat. Minä pidän Loirista, etenkin juuri niistä Leino-tulkinnoista. Sen sijaan näitä ihan uusimpia levytyksiään en jaksa kuunnella.

  Hymyilevä Apollo on todella hieno. Pidän myös Elegiasta ja Nocturnosta. Muun muassa. Leino on hieno runoilija. Suomen kansallisrunoilija, kuten Leena Lumi jossain blogikeskustelussa totesi.

  VastaaPoista
 2. Eilen soi radiossakin Eino Leino ja Loiri. Kyllä ne tulkinnat ovat vain lyömättömiä, kerrassaan! Minäkään en ole mikään Loiri-fani, mutta en pysty muuta kuin antautumaan noille Leino-tulkinnoille :-)! Taiteilijantyössään kyllä arostan Loiriakin paljon.

  VastaaPoista
 3. Luin eilen iltalukemiseksi "Hymyilevä Apollo", kyllä se vain on, että minäkin siteeraan mielelläni tätä samaa kohtaa mitä äitisi. Kirjoitin sen pikkukirjaanikin, joka on täynnä näitä elämän viisauksia! Kirja kulkee mukanani ja aina siintä löytyy jokin muistus jossain muodossa joita laittelen eteenpäin....;)

  VastaaPoista
 4. Minäkin rakastan Eino Leinon säkeitä. Jo nuorena luin niitä paljon ja lausuin niitä joissain juhlissa. Vanhempanakin olen välillä intoutunut sopivina hetkinä esim iki-ihanan Nocturnon esittämään.

  Hienoa tosiaan, että Loiri toi runot lauluillaan niin monen tietoisuuteen!Toivoisinpa, että minulla olisi parempi nuottikorva niitä itsekin laulaa...

  Hymyilevä Apollokin on upea. Niin ihania lapsuusmuistoja sinulla ja mukavaa, että jaat niitä kanssamme! :)

  VastaaPoista
 5. Mustikkatyttö, kiitos!

  Nuorempana minäkin luin paljon runoja, siis aikuisenakin vielä. Saima Harmajaa, Aale Tynniä, Leinoa...Mihinköhän se harrastus on jäänyt, kun muuten kuitenkin luen? Arjen ja kiireen alle?

  VastaaPoista